Celerová polévka

  • 1 kg brambor
  • 1 kostka masoxu nebo zeleninového bujónu
  • 1 kg celeru (kořen)
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky celého pepře
  • 100 ml smetany
  • 1 l vroucí vody
  • 1 lžička soli

Celer očistíme a oloupeme, nakrájíme na větší kostky. Stejné množství brambor oloupeme a nakrájíme na podobné kostky jako celer.Vložíme do vařící vody, přidáme koření, masox, osolíme a vaříme doměkka. Já polévku vařím v papiňáku cca 30 minut.

Po dovaření vyjmeme koření a rozmixujeme - používám tyčový mixér. Přidáme smetanu, může být i zakysaná. Celerovou polévku prohřejeme a případně dochutíme podle potřeby.

Tato celerová polévka je krémovitá a opravdu velmi dobrá. Podáváme ji s opečeným chlebem nebo rohlíkem.

Pokud vynecháme kostku masoxu a nahradíme ji zeleninovým bujónem, potom je celerová polévka vhodná i pro vegetariány.

Hovězí vývar s domácími nudlemi

Suroviny na vývar:

  • 0,5 kg hovězího na polévku
  • kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
  • 1 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • divoké koření (bobkový list, nové koření,
  • celý černý pepř)
  • sůl
  • 3 l vody
  • petrželka na ozdobení

 

Postup:
Hovězí maso dáme do hrnce, přidáme zeleninu,koření, cibuli, česnek, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Když se voda začne vařit, sebereme z hladiny vysráženou pěnu a stáhneme ohřev na minimum a neháme 3 hodiny pozvolna vařit. Cca po 30 minutách vyndáme z polévky uvařenou zeleninu a nakrájíme jí na menší kousky. Když je vývar hotový, scedíme jej, abychom vyndali maso a odstranili koření, uvedeme zpět do varu a zavaříme domácími nudlemi. Uvařené maso pokrájíme a spolu se zeleninou vložíme zpět do polévky. Porce zdobíme čerstvou petrželkou.

 

Suroviny na domácí nudle:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

 

Postup:
Na vál nasypeme 150 g polohrubé mouky, osolíme a uděláme důlek, do kterého dáme 1 vejce.Příborovým nožem vypracujeme těsto, jenž důkladně prohněteme na vále rukou, podsypáváme polohrubou moukou, dokud se nepřestane lepit.Výsledné těsto musí být vláčné, nelepivé.
Vyválíme tenký plát (1-2 milimetry), který necháme zaschnout na utěrce.Zaschlé těsto krájíme na cca 4 cm široké proužky,ty naskládáme na sebe a napříč z nich krájíme tenké nudle, nebo použijeme kráječ na nudle.

Zelná polévka se smetanou

Suroviny:

  • 1-1,5 l vody
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • 3-4 syrové brambory
  • 250 ml smetany
  • 3/4 l mléka
  • 4-5 vajec
  • 2 vrchované lžice hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžice octa
  • sůl

 

Postup:
Zelí včetně nálevu dáme vařit do vody (cca 20 min).V druhém hrnci mezitím vaříme ve slané vodě oloupané a na drobné kostičky nakrájené brambory.
Do uvařeného zelí pustíme syrová vejce, lehce promícháme a necháme 2-3 minuty srazit.Přilijeme mléko s rozmíchanou hladkou moukou a pozvolna (asi 5-10 minut) za stálého promícháváníprováříme (nevaříme klokotem).Vsypeme zcezené uvařené brambory a odstavíme z plotny. Přilijeme ohřátou smetanu, promícháme a dochutíme dle chuti - solí, cukrem, octem.Pokud nechceme vajíčko vpouštět do polévky, uvaříme je natvrdo a zdobíme polévku na talíři.

Dýňová polévka

Suroviny:

  • 1kg dýně
  • 5 lístků šalvěje
  • 2 lžíce medu
  • 50 g másla
  • 0,3 l mléka
  • sůl, pepř

 

Postup:
Z dýně odstraníme měkkou dužinu a poté ji nakrájíme
na menší kousky, které rovnoměrně rozložíme na plech.
Přidáme med, máslo, šalvěj a sůl. Plech důkladně zakryjeme alobalem a dáme péci na 160 °C po dobu asi 1 hodiny. Upečenou dýni vyjmeme a vložíme do větší misky. Pomocí ručního mixeru ji spolu s mlékem rozšleháme do hladka. Můžeme servírovat s krutony nebo opečenými kousky chleba.

Květáková polévka

Suroviny:

  • 0,5 kg květáku
  • 1 ks menší cibule
  • 0,1 l olivového oleje
  • 50 g másla
  • muškátový květ
  • 30% smetana

 

Postup:
Na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibulku. Přidáme květák rozdělený na růžičky, sůl a muškátový květ. Zalijeme vodou 2 cm nad úroveň květáku a vaříme ho, dokud není měkký. Poté vše rozmixujeme ručním mixérem. Na závěr přidáme máslo a vmícháme smetanu.

Mrkvová polévka

Suroviny:

  • 0,5 kg mrkve
  • 1 ks menší cibule
  • 50 g másla
  • 0,1 l olivového oleje
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř

 

Postup:
Na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájenou mrkev, sůl, pepř a med. Zalijeme vodou 2 cm nad úroveň zeleniny a vaříme 
do měkka. Po uvaření rozmixujeme mrkev ručním 
mixérem. Na závěr zalijeme polévku zakysanou 
smetanou a dochutíme.

Brokolicová polévka

Suroviny:

  • 0,5 kg brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks menší cibule
  • 0,2 l olivového oleje
  • 50 g másla
  • 100 g brambor
  • sůl, pepř

 

Postup:
Na jemno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme 
na oleji spolu s bramborami rozkrájenými na kostičky. Poté zalijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka. 
Ke konci přidáme brokolici rozdělenou na růžičky 
a ještě chvíli povaříme. Na závěr zeleninu rozmixujeme ručním mixérem, přidáme máslo a olivový olej.

Pařížská cibulová polévka

Suroviny:

150 g cibule
70 g másla
30 g bagety, popř. toustový chléb
50 ml bílého vína
600 ml masového vývaru
50 g sýru Eidam
muškátový oříšek
sůl
pepř


Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na jemná kolečka a s máslem zpěníme na másle a podlijeme vývarem vaříme zakryté 10 - 15 minut na mírném ohni. Průběžně promícháme. Pak přidáme bílé víno a zbytek masový vývar a vaříme dalších 10 – 15 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem a velmi opatrně strouhaným muškátovým oříškem. Polévku dáme do šálků, ze kterých budeme posléze jíst, nahoru dáme opečené plátky bagety a posypeme strouhaným sýrem. Celou polévku necháme 40 sekund rozehřát.

Krémová polévka s fenyklem a brokolicí - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Školní jídelna  Libčany

Suroviny:
0,20 kg řepkového oleje                                    
1 kg cibule                                            
1 kg brambor                                         
8 ks fenykl (větší)                                        
3 ks brokolice                                         
0,70 l zakysané smetany                                    
0,25 kg másla                                        
0,05 kg soli                                    
4 ks jablka (nakyslé)
Vložka do polévky: opečená bagetka na másle a strouhané jablko

Postup:
Cibulku osmahneme na oleji, přidáme pokrájený fenykl, brambory, brokolici, zalijeme vodou 1-2 cm nad zeleninou. Osolíme, uvaříme doměkka a rozmixujeme. Přidáme máslo a zakysanou smetanu, dochutíme solí.

Vše nanormováno na 35 porcí věkové kategorie 11-14 let.

Původ potravin:    
Mléko, smetana ke šlehání,zakysaná smetana, máslo: Farma Roudnice                                          
Jablka: ZD Libčany                                                       
Fenykl, brokolice, cibule: Zelenina Předměřice                           
Brambory: Soukr.zemědělec  p. Špicar, Hvozdnice


Hovězí polévka s domácími nudlemi - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Školní jídelna Praskačka

Suroviny:
1,55 kg hovězí kosti (hrudí)   
250 g karotka                      
250 g celer                           
150 g petržel                       
150 g pórek  
100 g máslo    
petrželová nať           
sůl                          
bobkový list, nové koření, pepř celý

domácí nudle:    
5 ks vajec         
500 g mouka hrubá

Postup:
Omyté  kosti vložíme do hrnce , zalijeme vodou, mírně osolíme, přidáme pepř , nové koření, bobkový list  a zvolna vaříme přibližně 2 hod. Poté přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a česnek a dovaříme doměkka. Uvařené maso i kořenovou zeleninu vyjmeme a nakrájíme na drobnější kostičky.  Vývar scedíme. Domácí nudle  vložíme do většího množství vroucí osolené vody a za občasného promíchání je uvaříme. Scezené nudle propláchneme a  společně s petrželovou natí vložíme do hotové polévky těsně před podáváním.

Vše nanormováno na 35 porcí věkové kategorie 11-14 let.

Původ potravin:
Máslo - F. Kejklíček  Plotiště nad Labem
Hovězí kosti - Řeznictví a uzenářství Plot, Hradec Králové
Kořenová zelenina - Farma Polák, Lochenice
Pórek - Farma Polák, Lochenice
Petrželová nať - Farma Polák, Lochenice
Cibule - J. Švarc, Plotiště nad Labem
Česnek, Farma Polák, Lochenice
Vejce - Podnik pro výrobu vajec  Kosičky
Mouka - Mlýny J. Voženílek, Předměřice nad Labem
Veka chlebíčková - Pekárna, Praskačka




Budulínkova polévka ze zeleného hrášku - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Školní jídelna Stěžery

Suroviny:
12,25 dkg másla
19,6 dkg hladké mouky                     
0,735 l mléka                        
98 dkg hrášku zeleného mraženého                       
4,9 dkg soli  
0,25 ks muškátového květu  
3 ks vejce                                                                 
2,45 dkg petrželové natě                                                                                 
lžíce smetany na ozdobu

Postup:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme vodu a sůl. Vložíme zmražený hrášek a přivedeme k varu. Vaříme dokud není hrášek měkký. Odebereme část hrášku a zbytek rozmixujeme, zjemníme mlékem s vejci a nakonec vložíme zpět celý hrášek, muškátový květ. Nakonec dáme zelenou petrželku a na talíři zde přidat smetanu.

Vše nanormováno na 35 porcí věkové kategorie 11-14 let.

Původ potravin:
Muškátový květ - Drana Náchod             
Mouka hladká - Mlýny J. Voženílek, Předměřice nad Labem                                                        
Vejce - Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách                                                     
Mléko - Rodinná farma Kejklíček, Plotiště nad Labem




Krkonošská cibulačka - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Základní a mateřská škola Všestary

Suroviny:          
200 g     cibule  
8 g  másla                      
300 g vepřové pleci                           
500 g brambor                       
100 g  celeru  
100 g  mrkve   
100 g  petržele           
3 ks  sušených hub                                        
sůl                          
petrželová nať

Postup:
Na másle podusíme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme namleté vepřové maso, osolíme a chvilku opékáme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou očištěnou zeleninu, promícháme, zalijeme vodou a vaříme. Přidáme předem namočené sušené houby a vaříme doměkka. Před podáváním dochutíme petrželovou natí.

Původ potravin:
Cibule - Zemědělské družstvo Všestary                            
Brambory - Rodinná farma Kejklíček, Plotiště nad Labem