Pečené kuře na rozmarýnu

Suroviny:

  • 1 kuře
  • 100 g másla
  • sůl
  • rozmarýn
  • voda

 

Postup:
Kuře ze všech stran osolíme a posypeme rozmarýnem, dáme do pekáčku, poklademe máslem a podlijeme vodou.Pečeme pozvolna při cca 180 °C, až je kůžička vypečená do červena.Podáváme s jarní nádivkou nebo vařeným bramborem maštěným vypečenou šťávou z kuřete. Jako přílohu můžeme podávat jarní hlávkový salát ve sladkokyselém nálevu nebo kompotované ovoce (meruňky, broskve, hrušky).

Svíčková omáčka

Suroviny:

  • 1 kg zadního hovězího
  • (může být i vepřové maso nebo králík)
  • 15 dkg másla
  • 1 větší cibule
  • 6 mrkví
  • 1 celer
  • 1 petržel
  • divoké koření (bobkový list, nové koření,
  • celý pepř, jalovec, tymián)
  • štáva z poloviny citrónu
  • 0,5 l mléka
  • 250 ml smetany 12%
  • 10 dkg hladké mouky
  • 5 dkg cukru
  • sůl

 

Postup:
Omyté maso vložíme do zapékací mísy, osolíme,přidáme divoké koření, 2 kolečka citrónu (i s kůrou),citronovou šťávu a polijeme rozpuštěným máslem. Navrch přidáme cibuli a na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Necháme 12-24 hodin v chladu proležet. Druhý den podlijeme vodou a dáme péct do trouby na 3 hodiny (až je maso měkké) na cca 180-200 °C.Měkké maso vyndáme a nakrájíme jednotlivé porce. Do výpeku přidáme hladkou mouku, promícháme a zapečeme v troubě cca 10 minut. Poté vyjmeme z trouby, přilijeme mléko, smetanu a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Podle chuti dosolíme,ochutíme cukrem, octem nebo citrónem,případně můžeme dochutit lžící kyselé rybízové marmelády.Hotovou omáčku podáváme s houskovými knedlíky a plátky masa. Můžeme dozdobit plátkem citrónu,brusinkami a ušlehanou šlehačkou.

Pečená kachna se zelím

Suroviny na kachnu:
1 kachna
sůl, kmín
sklenička vody na podlití

 

Postup:
Z kachny odřízneme krk, křidélka a odstraníme přebytečný tuk. Kachnu pořádně osolíme a okmínujeme (i v břišní dutině). Položíme ji
na pekáč a podlijeme vodou. Pomalu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 3-4 hodiny.

 

Suroviny na zelí:
1 hlávka zelí
1 cibule
3 lžíce krupicového cukru
drcený kmín, sůl
ocet
1 lžíce sádla

Postup:
Hlávku zelí nakrájíme na jemné nudličky, zalijeme horkou vodou, přidáme sůl a kmín.Vaříme do měkka. Uvařené zelí scedíme.Do hrnce dáme sádlo a na kostičky nakrájenou
cibuli, kterou zpěníme a necháme zesklovatět.Přidáme zcezené zelí, dochutíme cukrem a octem,a vše ještě chvíli podusíme.

Uzené maso mistra Miloše - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Mlékosrby

Suroviny:
vepřová krkovice                                                                                                                                                         
sůl

Postup:
Na 1 kg masa  2 dkg soli. Krkovici si nakrájíme na párky, aby se pěkně vešla
do udírny. Maso prosolíme  a poklademe do předem čisté a suché nádoby.
Přikryjeme  utěrkou a dáme do chladu. Při  teplotě  2 °C. Po týdnu maso
otočíme   (přeložíme)  v nádobě. Maso musí být naložené 3 týdny.  Potom
maso vyjmeme z nádoby a asi v 1/3 krkovici propíchneme a protáhneme jí
provázkem, který zavážeme na uzel. Maso udíme 16 hodin na 60-70 °C.

Původ potravin:                                             
Maso: Řeznictví a uzenářství u Brožů – Trnava


Domácí vepřová tlačenka - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Nepolisy

Suroviny:
3 vepřové nožky                                        
2 vepřová kolena                                        
2 ledvinky                                            
1/2 vepřové hlavy                                        
1/2 kg vepřové plece                                    
sůl                                                
pepř                                                
majoránka                                            
česnek                                            
bobkový list                                        
nové koření                                            
cibule – na ozdobu a dochucení                            
čerstvý chléb – příloha

Postup:
Nožky,  hlavu,  kolena,   ledvinky  a    plecko  pořádně   očistíme  od  chlupů, omyjeme   a   dáme  vařit  s   bobkovým  listem  a  novým  kořením.   Vaříme zhruba 2  hodiny,  možná  i  méně,  až  jde  maso  od  kosti,  ale  aby nebylo převařené.   Pak  je  vyjmeme  a   necháme   ochladit.  Maso  nakrájíme   na kousky,  kůže  z kolen  pomeleme  na mlýnku  spolu   s   česnekem a přidáme k nakrájenému  masu. Do zhruba 3 kg masa dáme hrst soli, hrst majoránky, hrst  pepře.  Množství je zcela  individuální, podle množství  masa  a  chuti. To platí i o česneku, na uvedené množství masa dáme asi 15 stroužků. Maso zalijeme vývarem, promícháme, ochutnáme, (mělo by to být slanější, jelikož maso  vaříme  bez  soli  a ta  se pak  natáhne do masa  a  tlačenka  je  slaná tak  akorát).  Plníme do  tlačenkových  sáčků  a dáme chladit. Po vychlazení krájíme  na   plátky  a   podáváme   zakápnuté   octem  a  obložené  čerstvě krájenou cibulí.  Jako přílohu volíme čerstvý chléb.

Původ potravin:                                                           
Maso, uzeniny: Jaroslav Bareš, Jatka Lužec nad Cidlinou                                                                                                
Cibule: VITAL Czech s.r.                            
Pečivo: Pekařství Měník    


Nakládané řízky - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Stěžery

Suroviny:
60 dkg libového masa                                                                                            
4 vejce                                        
10 dkg cibule                                    
8 dkg solamylu                                    
1 polévková lžíce kečupu, kečupu ostrého a hořčice            
1 polévková lžíce Worhestrové omáčky                    
1 polévková  lžíce sojové omáčky                        
kávová lžička pepře                                                                                 
kávová lžička 1/4  chilli                                                              
kávová lžička papriky                                                                                             
2 kávové lžičky soli                                                                                        
20 dkg sádla                                                                                            
1/2  chleba

Postup:
Maso  nakrájíme  na  malé  kousky a  přimícháme zbylé suroviny až na sádlo. Směs   necháme  alespoň  12  hodin  uležet.  Sádlo rozpustíme na   pánvičce  a  pomocí  polévkové lžíce tvoříme placičky, které  opékáme  z  obou  stran. Nejprve   zkusíme   usmažit   jednu   placičku,  ochutnáme   a    eventuelně přisolíme.   Nakrájíme  chléb,  poklademe  řízky  a   na   ozdobu  použijeme čerstvou nebo nakládanou zeleninu.

Původ potravin:                                                 
Maso, sádlo - Řeznictví U Motyčků, Nový Bydžov                                                                                   
Vejce - Podnik pro výrobu vajec Kosičky                       
Cibule - Smetana Svobodné Dvory                                 
Kečup, hořčice - Kand Chlumec nad Cidlinou
Koření, omáčky - Drana Náchod
Chléb - Pekárna Měník