Housky s uzenou slaninou plněné pomazánkou z nivy - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Hněvčeves

Suroviny:
600 g hladké mouky   
1 žloutek
1celé vejce       
1/4 l vlažného mléka   
2 dl oleje       
150 g uzené slaniny   
1 kostka droždí
1 lžička soli
1 lžička cukru
Na posyp: hrubá sůl, kmín, sezam, mák

Postup:
Odebereme  trochu  mouky,  vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a kostku
droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme
žloutek,  olej, slaninu  nakrájenou na  drobné kostičky, lžičku  soli a  vlažné
mléko.  Zamícháme těsto a necháme vykynout. Po vykynutí  z těsta uděláme
válečky a pleteme houstičky,které potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme
solí,  kmínem,  mákem nebo  sezamem. Necháme  znovu kynout.  Pečeme  na
180-200 st.  asi 15 min. do zčervenání. Po  vychladnutí  rozkrojíme a plníme
pomazánkou z Nivy.   

Pomazánka:
250 g nastrouhaného sýra – Nivy vyšleháme s 1 krabičkou   pomazánkového másla, 250g tvarohu, podle potřeby můžeme  přidat trochu majolky nebo čerstvého másla. Dle chuti přidáme 1-3 stroužky utřeného česneku, sůl a pepř.

Původ potravin:
Mouka: Předměřická mouka/Mlýny J.Voženílek                                                         
Vejce: Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách                                
Mléko, tvaroh: Minimlékárna Kejklíček, Plotiště                                           
Olej: Fabio – Holín u Jičína                                                          
Uzeniny: Řeznictví a uzenářství u Brožů                                            
Niva: Niva, Dolní Přím


PALAČINKY S RAKYTNÍKOVÝM DŽEMEM - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Školní jídelna  Libčany

Suroviny:
4 l mléka                                                                        
15 ks vajec                                           
0,20 kg cukru                                       
2,50 kg hladká mouka                                   
0,50 kg polohrubé mouka                               
0,10 kg rozpuštěného másla                               
0,05 kg soli                                          
1 l olej na smažení (řepkový)

Postup:
Všechny suroviny ušleháme a smažíme na oleji.

Náplň:  
1 kg rakytníkového džemu                               
1 l  smetana ke šlehání                                   
2 ztužovače šlehačky                                   
3 vanilkové cukry

Postup:
Všechny suroviny ušleháme.

Ozdoba:
máta, jahody

Vše nanormováno na 35 porcí věkové kategorie 11-14 let.

Původ potravin:   
Mléko, smetana ke šlehání,zakysaná smetana, máslo: Farma Roudnice        
Vejce: Podnik pro výrobu vajec  Kosičky                                    
Jablka: ZD Libčany            
Mouky: Mlýny Předměřice                                
Rakytníkový džem: Rakyt s.r.o. Pavel Cvrček, Lhota pod Libčany 



SLAVNOSTNÍ PAŠTIKA Z KACHNÍCH JATER - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Obědovice ve spolupráci s Obcí Dobřenice

Suroviny:
1500g kachních jater
1000g mletého hovězího
1250g uzeného jazyka
1400g šunky
1250g vepřového masa
500g vepřových jater
400g slaniny
4 ks žemle namočeném v bílém víně
4 ks vajec
kostka másla
sůl,pepř dle chuti
špetka paštikového koření
pórek, brusinky, borůvky
bageta, hrubozrnná sůl

Postup:
Maso, játra i polovinu slaniny umeleme na masovém mlýnku, pak umeleme žemli, přimícháme mleté hovězí, vše utřeme s vejci do pěny, osolíme, okořeníme. Zbytek jater a slaniny, uzený jazyk a šunku nakrájíme na menší kostičky, vše přimícháme do výše připravené směsi a naplníme do zavařovacích sklenic vymazaných sádlem. Sklenice uzavřeme a paštiku vaříme v páře 2 hodiny.

Původ potravin:                                                                    
víno - vinohrad Kosice J. Hušek
zelenina - Šanda Lhota pod Libčany                                                                     
brusinky - Cvrček Lhota pod Libčany
indiánské - borůvky  /KAUD Dobruška                                                      
hořčice - Malva Chlumec nad Cidlinou                                        
koření - Chládková Hradec Králové
bagetky - pekárna Měník                                                                 
sůl - hlavní kuchař slaného Z.Málek
bazalka - hlavní kuchařka sladkého K.Kutíková
máslo - farma Roudnice
vejce - farma Kosičky


MARTININ ZÁVIN Z DOMÁCÍHO LISTOVÉHO TĚSTA PLNĚNÝ KYSANÝM ZELÍM A ANGLICKOU SLANINOU - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Olešnice

Suroviny:
500 g hladké mouky                                                                                                           
250 g tuku                                                                                                                       
2 lžičky octa                                                                                                                         
1 lžička soli                                                                                                                      
2 dl tekutiny (voda, podmáslí, pivo)                                                                                 
kysané zelí vlastní výroby                                                                                            
anglická slanina

Postup:
Z uvedených surovin si připravíme těsto, které necháme v chladničce přes noc odpočinout. Z těsta vyválíme plát, který poklademe plátky anglické slaniny, na vrstvu slaniny dáme kysané zelí.  Okraje plátu nakrájíme                  a zaplétáme jako copánek. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme celým kmínem a hrubozrnnou solí.

Původ potravin:                                                         
Maso, uzeniny: Řeznictví a uzenářství u Brožů – Trnava; Řeznictví a uzenářství u Motyčků – Nový Bydžov                                                                                                                                                                                                                                                                                              

PALAČINKY PLNĚNÉ RESTOVANÝMI JABLKY A TVAROHEM - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Školní jídelna Stěžery

Suroviny:
180 dkg hladké mouky                                   
4,5 l mléka                                           
14 ks vajec                                           
0,05 dkg soli                                       
0,05 dkg cukru krupice                                   
15 dkg sádla                                           
150 dkg jablek                                       
15 dkg másla                                       
49 dkg tvarohu                                       
4,9 dkg vanilkového cukru                               
90 dkg cukru krupice na jablka a tvaroh                       
1 ks citrónu

Postup:
Hladkou mouku smícháme s polovinou mléka, přidáme vejce, sůl a 0,05 dkg cukru. Přidáme zbytek mléka. Rozpálíme pánvičku, potřeme rozpuštěným sádlem a smažíme jednotlivé palačinky. Tvaroh smícháme s jedním vanilinovým cukrem, přidáme trochu kůry z omytého citrónu a osladíme. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci, na rozpálené vložíme kostky jablek a zakapeme šťávou                z citrónu a chvilku restujeme. Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Palačinky plníme horkými jablky a tvarohem.

Původ potravin:                                      
Sádlo - Řeznictví U Motyčků, Nový Bydžov                                          
Mouka hladká - Mlýny J. Voženílek, Předměřice nad Labem                                                       
Vejce - Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách                                                     
Mléko, máslo, tvaroh - Rodinná farma Kejklíček, Plotiště nad Labem                                      
Jablka - Košťál, Těchlovice


SLANÁ KANAPKA - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Roudnice

Suroviny:
10 rohlíků
20 dkg uzené šunky                                   
5 vaniček pomazánkového másla                           
sůl dle potřeby                                       
pepř dle potřeby                                       
1 hrst petržele                                       
3 ks čerstvé červené papriky                               
2 ks okurky (hadovka)                                   
1 pórek

Postup:
Rohlíky nakrájíme na kolečka. Pomazánkové máslo, šunku, sůl a pepř rozmixujeme. Do směsi jemně vmícháme nasekanou petržel. Nazdobíme na rohlík. Dále zdobíme červenou paprikou, okurkou a pórkem.

Svačinky pro malé i velké

Suroviny:
Zelenina nakrájená na kousky – výborné jsou ředkvičky, kedlubny, mrkev, papriky... Takováto svačinka je velmi dietní, bezkonkurečně nejméně kalorická a s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pokud Vám pouze zelenina nestačí, stačí přidat např. kousek sýra, nejlépe čerstvého – cottage, ricotty či čerstvého sýra. 
Celozrnné pečivo nejlépe s tvarohovou či jinou domácí pomazánkou.

 

Postup:
Pomazánky poskytují nepřeberné množství variant – základem může být tvaroh, zakysaná smeta, pomazákové máslo,  vařená zelenina (brokolice, mrkev, kořenová zelenina) či luštěniny (nejjednodušší jsou ty z naložené cizrny či z červené čočky), do nichž jedoduše přidejte cokoliv, co máte rádi:
cibulka na jemno
nakrájené ředkvičky či trocha nastrouhané mrkve
- pažitka, petrželka, cibulka, křen, kopr a další čerstvé bylinky
utřený česnek
nasekané ořechy
na nudličky nakrájená šunka či sýr
tresčí játra či rybičky
kousky vařeného kuřecího masa
malá lžička hořčice

Tipy na svačinky

tortila natřená česnekovou nebo křenovou pomazákovou pokladená salámem nebo šunkovou nebo zeleninou a zavinutá
kousky makrely s celozrnným pečivem a ředkvičkami
plátky uzeného lososa s celozrnným pečivem a listovým salátem
kostičky hrušky a jablka se zázvorem, medem a skořicí
ovocná miska s ořechy a medem
rajčata plněná pěnou z tvarohu s nasekanými bylinkami a šunkou
bílý jogurt s medem, ovocné vločky a ovoce (sušené, kompotované  nebo čerstvé – dle sezónní nabídky)
koktejl z banánu, sojového, rýžového či mandlového mléka, skořice a oříšků (v létě s kostkou ledu) – dobře rozmixovat v mixéru
svazek dušeného chřestu zavinutý do šunky, převázaný pažitkou
špenátové rolky – spařené listy špenátu srolované s plátkem šunky a podélně překrojenou mírně podušenou mrkví, převázané pažitkou