Hořiněveské mazance

Suroviny:
750 g polohrubé mouky
150 g cukru
petka soli
2 sáčky vanilkového cukru
1 sáček rozinek
1 sáček sekaných mandlí
nastrouhaná citrónová kůra
1/4 dcl rumu
1/4 l mléka
40 g droždí
2 žloutky
150 g másla
na potření 1 vejce
na posyp 1 sáček plátkových mandlí

Postup:

Máslo utřeme společně se žloutky a cukrem,přidáme mouku, sůl, předem připravený kvásek z poloviny mléka, zbytek mléka, rum, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Vymísíme těsto a nakonec přidáme mandle a rozinky. Těsto necháme za občasného prohnětení cca 1,5 hodiny kynout.
Po vykynutí vytvoříme dva kulaté bochánky, položíme je na plech pokrytý pečícím papírem a necháme ještě cca 10 min na plechu kynout. Poté povrch bochánku potřeme rozšlehaným vejcem, ostrým nožem bochánek nakrojíme do tvaru kříže a posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C cca 50 min.Po vychladnutí pocukrujeme a provedeme jarní zdobení pomocí zelené myrty a barevné stužky.

Dvojctihodné koláčky

Suroviny:
10 dkg polohrubé mouky
cca 500 dkg hladké mouky
5 dkg moučkového
cukru
2 dcl oleje
2 žloutky
malá rovná lžička soli
Na kvásek: 3 dcl vlažného mléka,
1 kostka cukru, 6 dkg droždí

 

Postup:
Do mísy dáme polohrubou mouku, moučkový cukr, 2 žloutky a malou rovnou lžičku soli. Poté přidáme polovinu kvásku, trochu hladké mouky a zamícháme. Přidáme celý zbytek kvásku a 2 dcl oleje. Hladké mouky přisypeme tolik, aby vzniklo těsto jako na buchty (nesmí se lepit na mísu ani na vařečku). Necháme na teplém místě kynout 1 - 1 1/4 hodiny.
Když je těsto vykynuté, lžící vykrajujeme kousky, které klademe na pomoučený vál, plníme tvarohovou nádivkou a zabalíme je jako knedlík. Zabalené koláčky poklademe na máslem potřený plech (kus od sebe) a celým vejcem děláme do bochánků důlky. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem a do důlku dáváme po malé lžičce švestková povidla. Nakonec  posypeme žmolenkou. Na plechu necháme ještě 10 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200 °C do zlatova. Hotové postříkáme rozpuštěným máslem se lžící rumu.

Švestkové vdolky

Suroviny na těsto:
500 g polohrubé mouky
120 g másla
80 g pískového cukru
250-300 ml vlažného mléka
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
30 g droždí
půl lžičky soli
strouhaná citronová kůra
1 vajíčko na potření
mák na posypání

 

Suroviny na náplň:
25-30 kusů švestek
1 balíček skořicového cukru

 

Postup:
Do vlažného mléka přidáme trošku cukru a droždí, v teple necháme vzejít kvásek. Sypké ingredience smícháme v míse a zalijeme vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu ani na vařečku. Těsto umístíme na teplé místo a necháme kynout přibližně 1 - 1 1/4 hodiny. Na pomoučený vál lžící vykrajujeme bochánky, které roztlačíme rukou na placku. Plníme vypeckovanou rozpůlenou švestkou, kterou posypeme skořicovým cukrem. Po zabalení klademe na plech s pečicím papírem dále od sebe. Po vykynutí (asi 10 minut) potřeme vdolky rozšlehaným vejcem a hodně posypeme mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě 180-200 °C do zlatova.

Čoko dortík

Suroviny:
120 g čokolády (min. 60 % kakaa)
120 g másla
60 g cukru krystal
60 g hladké mouky
4 žloutky
4 bílky
 
Postup:
V míse ušleháme žloutky s cukrem. Zvlášť pak vyšleháme sníh z bílků. Čokoládu rozpustíme s máslem 
ve vodní lázni, a když trochu vychladne, přimícháme do ní lehce mouku, žloutky a sníh z bílků. Silikonové formičky vymažeme máslem, nalijeme do nich těsto, posypeme kakaem a pečeme na 190 °C cca 9 min.
Pokud má formička 1,5 – 2 dcl, vydá nám těsto přibližně na 6 formiček. Dortíky podáváme jen teplé, přičemž jejich vnitřek musí být tekutý. Můžeme je vylepšit vaječným likérem, který do nich vstříkneme pomocí injekční stříkačky.

Omáčka na dortík:
Necháme zkaramelizovat cukr. Přidáme do něj ovoce, které necháme rozvařit. Nakonec směs přecedíme 
od semínek a poléváme s ní dortíky.

Bílý dortový korpus

Suroviny:
5 vajec
140 g cukru krupice
170 g 
mouky 
(85 g hladké, 85 g polohrubé)
4 lžíce horké vody
 

Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a přidáme horkou vodu (slouží místo kypřícího prášku). 
Z bílků vyšleháme sníh, do kterého vmícháme 
směs ze žloutků. Na závěr ručně přimícháme mouku. Pečeme na 180 °C cca 20 min.

Černý dortový korpus

Suroviny:
7 vajec
220 g cukru krupice
120 g polohrubé mouky
60 g kakaa
90 g oleje
 

Postup:
V jedné misce utřeme bílky s cukrem. 
V druhé misce rozšleháme žloutky s olejem 
a poté je jemně vmícháme do sněhu z bílků 
spolu s kakaem a moukou. Pečeme na 180 °C cca 45 min.

Dort s malinami

Suroviny:
500 ml šlehačky
250 g mascarpone
bílý korpus
balíček želatiny
 

Postup:
Vyšleháme šlehačku a přidáme mascarpone. Dle chuti dosladíme moučkovým cukrem.Plátky želatiny namočíme, vyždímáme a rozpustíme v troše horké vody. Hotovou želatinu vmícháme do šlehačky s mascarpone. Korpus potřeme marmeládou, posypeme malinami, zalijeme šlehačkou a dáme do lednice vychladnout.

Velká bábovka

Suroviny:
360 g pískového cukru
360 g polohrubé mouky
1 vanilkový puding
1 prášek do pečiva
6 vajec
10 lžic oleje
12 lžic horké vody
2 lžíce kakaa rozmíchané ve 3 lžících rumu

 

Postup:
Žloutky vyklepneme do šlehače, přidáme cukr a šleháme. Pomalu přiléváme olej a polovinu vody. Šleháme dohusta. Poté přidáme mouku s pudinkovým práškem, prášek do pečiva, zbytek vody a nakonec sníh ze 6 bílků.
Třetinu našlehané hmoty obarvíme kakaem rozmíchaným v rumu. Do vymaštěné a vysypané velké formy nalijeme část těsta, na něj nalijeme obarvené těsto kakaem a dolijeme zbytkem světlé hmoty.
Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 C, cca 3 hod.

Ořechová bábovka

Suroviny:
6 vajec
22 dg cukru
7  dg bílé strouhanky
15 dg mletých ořechů
Vanilka, tuk na formu
 

Postup:
Žloutky třeme s polovinou cukru. Ořechy smícháme se strouhankou. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj cukr, lehce přimícháme žloutky i ořechy se strouhankou. Těsto nalijeme do vymaštěné a vysypané formy, pečeme v nepředehřáté troubě asi 30 minut.

Perník se sirobem - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Hněvčeves

Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek vlažného mléka
2 dcl oleje
2 vejce
2 dl sirobu
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku

Postup:
Všechny  suroviny zamícháme, vlijeme na  plech – pokrytý  pečícím  papírem
a pečeme v předehřáté troubě na 180st. asi 25 min. Nakrájíme na kostičky 
a ozdobíme našlehaným sladkým tvarohem a ovocem.

Původ potravin:                                                             
Sirob: Petra Stránská, Mžany 
Olej: Fabio – Holín u Jičína       
Mouka: Předměřická mouka/Mlýny J.Voženílek                                                         
Vejce: Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách                                
Mléko, tvaroh: Minimlékárna Kejklíček, Plotiště      


Svatební koláčky - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Kosice

Suroviny:
60 dkg hladké mouky                                                                                                                                                                                                                  
1 Hera                                                                                                                     
1 máslo                                                                                                                         
3 žloutky                                                                                                                      
6 lžic mléka                                                                                                      
7 kostek cukru                                                                                             
5dkg droždí      

Postup:
Uděláme kvásek, zpracujeme v těsto a ihned děláme. Rozválíme na plát, čtverečky 3x3 cm nakrájíme, přidáme náplně dle chuti (tvaroh, mák, povidla), zavážeme potřeme máslem, obalíme ve žmolence a pečeme asi na 2OO stupňů. Podáváme ke kávě, čaji.

Původ potravin:                                                                
Hladká mouka: Předměřice                                                                                              
Vejce: Podnik pro výrobu vajec Kosičky


Štafetky - bezlepkové - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Mlékosrby

Suroviny:
32 dkg cukr krupice                                                                                                                                                            
15 dkg bezlepková mouka Jizerka                                                                                                                            
50 dkg bílků (asi 13 bílků)                                                                                                                                              
16 dkg ořechů

Postup:
Šleháme  bílky a postupně  přidáváme cukr (nevaříme). Později  přidáme
mouku a ořechy.  Rozdělíme   na 4  díly   (stačí 3).  Pečeme  na  máslem
pomazaném pečícím papíře při mírné teplotě v troubě asi 20 min.

Krém suroviny:
 1/2 l mléka                                          
2x vanilkový puding                                                                                                                                                              
10 dkg cukru

Postup:
Do vychladlého krému dáme 1  1/2 másla a přidáme trochu mleté kávy (asi
1 lžička – nespařené). Jeden den upečeme placky, necháme do druhého dne
zvlhnout  na pečícím papíře (je dobré je nechat přikryté utěrkou), druhý
den uděláme krém, promažeme a necháme ztuhnout v  lednici, nakrájíme
a máčíme v čokoládě. Třetí den podáváme.

Původ potravin:                                                                                               
Vejce: Podnik pro výrobu vajec Kosičky   
Bezlepková mouka: Jizerské pekárny s.r.o /pekařství Měník


Medovník - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Nepolisy

Suroviny:
50 dkg hladké mouky                                   
20 dkg cukru krupice                                   
20 dkg másla                                        
2 vejce                                           
3 lžíce medu                                       
2 lžičky jedlé sody nechat rozpustit ve 2 lžících mléka
Na ořechovou směs:   
30 dkg vlašských ořechů (větší kousky)                       
8 dkg cukru                                           
12 dkg másla                                       
3 lžíce medu                                    
Krém:   
celé jedno máslo                                       
cukr – dle chuti                                       
pudink dle chuti – z 0,5 l mléka                           
karamel – dle chuti

Postup:
Ingredinence na  placku, tedy hladkou mouku, cukr, rozehřáté máslo, vejce, med  a jedlou  sodu  s mlékem  smícháme  dohromady  a  zpracujeme těsto, které  rozdělíme  na  2 poloviny. Na pečícím papíře pak vyválíme dvě stejné placky. Jednu  dáme péci na 200-210 °C. Poté si připravíme ořechovou směs a  to tak,  že  vlašské  ořechy,   cukr,   máslo   a   med   necháme    společně zkaramelizovat  na  pánvi.  Následně  ještě  horkou  směs  rozprostřeme na druhou neupečenou placku, a dáme péct do vyhřáté trouby při teplotě také 200 - 210 °C.  Pečeme   cca  10  minut  do  zlatova.  Po  vychladnutí   placek slepíme  obě   tak,  že   placku  bez  ořechové   krusty  pomažeme  z   jedné strany  připraveným  krémem  a  následně  na  ní  přiklopíme druhou plackou s ořechovou krustou (ořechová krusta bude na vrchu celé placky).

Původ potravin:                                                         
Mouka: Mlýny J. Voženílek, spol. s r.o.        
Máslo,mléko: Minimlékárna Kejlíček                                                         
Vejce: Podnik pro výrobu vajec -Kosičky                                           
Med: Jiří Šutr včelařství  


Řezy s koňakovým a šlehačkovým krémem - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Obědovice ve spolupráci s Obcí Dobřenice

Suroviny:
5 vajec                                           
5 lžic cukru                                           
1 lžíce horké vody                                   
3 lžíce oleje                                       
5 lžic polohrubé mouky                                   
1 prášek do pečiva                                   
3 lžíce kakaa  

Postup:
Žloutky ušleháme s cukrem a vodou do pěny, přidáme olej, prášek do pečiva, kakao, nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a upečeme. Po vychladnutí potřeme koňakovým                 a šlehačkovým krémem, posypeme čokoládovými mandlemi atd.

Koňakový krém suroviny: 
2 hrníčky mléka
2 vanilkové pudinky
trochu cukru
2 dcl vaječ.koňaku
máslo

Postup:
Uvaříme pudink. Do zchladlého pudinku zašleháme koňak,máslo a vyšleháme.

Šlehačkový krém suroviny:   
2x šlehačka
2x ztužovač
1x zakysaná smetana
trochu cukru moučka

Postup:
Smetanu ušleháme se ztužovači, přimícháme zakysanou smetanu a dle chuti osladíme.

Původ potravin:                                                
kachní játra - rybářství Chlumec nad Cidlinou                                                           
slanina,šunka - masna U Brožů Trnava                          
vepřové maso, jazyk - TORO Hlavečník                                 
housky - Praskatecká pekárna
sušenka - Perník Těchlovice                           
vejce - farma Kosičky
cukr krupice - cukrovar České Meziříčí
horká voda - pramen Chudeřice
polohrubá mouka - mlýny Předměřice
máslo, šlehačka - farma Roudnice
zakysaná smetana - fa Kejklíček
cukr moučka - cukrovar České Meziříčí


Posvícenské koláčky - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Olešnice

Suroviny:
klasické kynuté těsto s přídavkem muškátového oříšku a citronové kůry pro zvýraznění chuti  
maková
povidlová
tvarohová
Drobenka

Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Připravíme si nádivku – makovou, povidlovou, tvarohovou, spaříme a oloupeme mandle, rozinky namočíme v rumu                a připravíme drobenku. Na vále vyválíme plát, z těsta vykrajujeme pomocí
kulaté skleničky kolečka, které zdobíme uvedenými nádivkami, mandlemi, rozinkami. Okraje potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme drobenkou.


Sladké potěšení - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Obec Roudnice

Suroviny - korpus:
8 lžic polohrubé mouky                                                                                                                                                                                                                   
8 lžic cukru krupice                                                                                                                     
8 vajec                                                                                                                         
1 lžíce kakaa                                                                                                                      
citronové kůra z 1 citronu                                                                                                     
1 lžička soli      
              
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků a osolíme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, přidáme cukr, polohrubou mouku, kakao, citronovou kůru a promícháme. Na plech dáme pečící papír a nalijeme vytvořenou hmotu. Pečeme v troubě na 170 °C cca 15 minut. Po upečení nakrájíme na rovnoměrné dílky.

Suroviny - fáš:  
2 vaničky tvarohu
200 ml smetany 30%
Cukr dle chuti
2 citrony
2 hrsti máty                                                                                                 
 
Postup:
Připravíme emulzi – mátu s cukrem a citronovou šťávou rozmixujeme. Tvaroh vyšleháme se smetanou a cukrem, nazdobíme na korpus. Navrch dáme emulzi a ozdobíme citronovou kůrou.


Medové řezy - SOUTĚŽNÍ RECEPT



Suroviny:
40 dkg mouka hladká žitná chlebová
30 dkg cukr krupice
3 polévkové lžíce medu
50 dkg másla
1 ks puding vanilkový
3 vejce
1 kávová lžička soda bikarbona
1 ks Condé zkaramelizované
2 polévkové lžíce rumu

Postup:
25 dkg másla rozpustíme v hrnku, nesmí se škvařit. Mouku, vejce, med, cukr a sodu dáme do hnětače a zalejeme rozpuštěným máslem a necháme smíchat. Na pečící papír roztíráme vzniklou směs na tenkou vrstvu. Dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme do zlatova (pozor, peče se rychle). Ze vzniklého těsta uděláme cca 5 -6 placek. Puding uvaříme klasicky, ale místo mléka dáme vodu. 25 dkg másla našleháme, přidáme vychladlý puding bez škraloupu a zašleháme Condé. Zvolíme si tvar, nejlépe obdélník a podle něho vykrajujeme placky na sebe. Placka, krém. Odkrojky pomeleme a na vrchní díl, který jsme potřeli krémem spolu s boky nasypeme pomleté odkrojky.

Původ potravin:                                                                                                                          
Vejce - Podnik pro výrobu vajec Kosičky
Mouka hladká - Mlýny Voženílek
Med - Aleš Novák, Stěžery                                                   
Máslo - Kejklíček, Plotiště                                                                     
Condé zkaramelizované - Bohemik Opočno


Kynuté knedlíky plněné borůvkovou náplní - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Základní a mateřská škola Všestary

Suroviny:
950 g     polohrubé mouky                                   
25 g cukr krupice                                       
1 vejce                                           
15 g droždí                                           
650 ml mléka                                       
100 g borůvkové náplně                                   
200 g tvarohu                                       
50 ml oleje na vymazání                                   
sůl        

Postup:
Z části vlažného mléka, cukru, mouky a droždí uděláme kvásek a necháme vzejít. Do nádoby na hnětení prosejeme mouku, přidáme vejce, sůl, kvásek a tolik mléka, abychom zadělali těsto, které necháme vykynout. Těsto následně rozdělíme na dílky, každý naplníme borůvkovou náplní a přendáme na olejem vymaštěnou gastronádobu a necháme znovu vykynout. Vaříme v konvektomatu v páře. Hotové knedlíky při podávání poléváme šlehaným tvarohem ochuceným cukrem.

Původ potravin:
Mouka polohrubá - Mlýny J. Voženílek, Předměřice nad Labem                                                       
Vejce - Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách                                                     
Mléko - Rodinná farma Kejklíček, Plotiště nad Labem                                      
Borůvková náplň - Ing. Pavel Cvrček, Lhota pod Libčany                                             
Tvaroh - Rodinná farma Kejklíček, Plotiště nad Labem


Žemlovka jablková - SOUTĚŽNÍ RECEPT


Školní jídelna Praskačka

Suroviny:
2,5 kg veka  chlebíčková      
3  l mléko
6  ks vajec                         
500 g cukr krupice               
150 g cukr moučka            
550 g máslo
3 kg jablečné kostky                          
2,5 kg jablka               
skořice
vanilkový cukr

Postup:
Veku nakrájíme na plátky. Jablka oloupeme , zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Máslem vymažeme pekáče. Nakrájenou veku zvlhčíme polovičním množstvím mléka, poklademe na vymazaný pekáč, přidáme vrstvu jablečných kostek + nakrájená jablka a  posypeme  krupicovým cukrem promíchaným se skořicí. Na ochucená jablka narovnáme další vrstvu veky a další díl ochucených jablek. Vrchní vrstvu tvoří veka. Žemlovku pokapeme máslem a zalijeme zbytkem mléka s rozšlehanými vejci a ve středně vyhřáté troubě upečeme do růžova. Hotovou žemlovku posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Vše nanormováno na 35 porcí věkové kategorie 11-14 let.

Původ potravin:
Máslo - F. Kejklíček  Plotiště nad Labem
Vejce - Podnik pro výrobu vajec  Kosičky
Veka chlebíčková - Pekárna Praskačka
Mléko - ZD Lhota pod Libčany
Jablečné kostky - Rakytník Lhota pod libčany  Cvrček
Jablka - Kamil Košťál  pěstování a prodej ovoce  Těchlovice
Cukr krupice , cukr moučka - Cukrovar České Meziříčí